Teràpia EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing)


La teràpia Eye Movement Desensitization and Reprocessing EMDR està avalada per l'Organització Mundial de la Salut i per les Guies Clíniques Internacionals per al tractament d’experiències estressants i traumàtiques.


​​EMDR és un model integratiu que forma part de les anomenades tècniques de tercera generació en la Psicologia, que combina elements teòrics i clínics de diferents orientacions psicològiques. Aquest mètode terapèutic s’utilitza per processar records traumàtics que han quedat emmagatzemats de manera disfuncional, canviar creences autolimitants i dessensibilitzar emocions i sensacions negatives associades al record traumàtic.


​El 1987, Francine Shapiro, psicòloga nord-americana, va descobrir que els moviments oculars voluntaris reduïen la intensitat de l'angoixa dels pensaments negatius. Encuriosida per aquest fet, va iniciar una investigació amb subjectes traumatitzats en la guerra del Vietnam i víctimes d'abús sexual per mesurar l'eficàcia de l'EMDR. Els resultats de l'estudi mostraven que EMDR reduïa de manera significativa els símptomes del Trastorn per Estrès Posttraumàtic en aquestes persones (Shapiro, 1989).

Francine Shapiro (1948-2019) fundadora del model EMDR, va ser Doctora en Psicologia i Investigadora Sènior al Mental Research Institute de California. El 1994 va rebre el Premi Científic de l'Associació Californiana de Psicologia. A l’any 2009, l'Associació Americana de Psiquiatria (APA) va reconèixer l'EMDR com la psicoteràpia més efectiva pel tractament dels efectes del trauma.


​La idea central del model EMDR, anomenat Model de Processament Adaptatiu d'Informació (PAI), és que el sistema nerviós té mecanismes inherents i naturals per processar i integrar tot allò que ens va succeint, incloent-hi les experiències difícils o estressants. De vegades, quan aquestes experiències són molt intenses o complexes per a la persona, el sistema es bloqueja i el record queda emmagatzemat sense elaborar, amb el format original, és a dir amb les mateixes percepcions, pensaments, emocions i sensacions del moment de l’impacte. Aquests records poden activar quan alguna cosa del que passa en el present es connecta amb aquestes experiències, donat lloc a una varietat de símptomes i problemes.


La teràpia EMDR ha definit procediments per accedir i desbloquejar aquests records, i deixar així que el sistema nerviós pugui finalment integrar-los. Dins aquests procediments, un dels elements que es fa servir és el moviment ocular o altres formes d'estimulació bilateral del cervell, com poden ser la tàctil i auditiva.


La teràpia EMDR ajuda el cervell a processar aquests records i permet que es reprengui el procés de curació natural que va quedar interromput. L’experiència encara es recorda, però la resposta de lluita, fugida o congelació associada a la situació passada es resol.

Durant el procés d’EMDR, la professional és qui va prenent les decisions clíniques sobre la direcció que ha de seguir la intervenció, amb l'objectiu que la persona processi la informació sobre l'incident traumàtic, portant-lo a una "resolució adaptativa", és a dir: reducció dels símptomes i malestar emocional, canvi envers les creences negatives prèvies i la possibilitat de funcionar millor en la vida quotidiana.

En el procés amb EMDR, el/la terapeuta treballa amb la persona per identificar un problema específic que serà el focus del tractament. La persona descriu l'incident traumàtic, i amb ajuda professional es seleccionen els aspectes que generen més malestar de l'esmentat incident. Mentre la persona realitza els moviments oculars li venen a la ment altres parts del record traumàtic o altres records associats. El/la terapeuta interromp els moviments oculars de tant en tant per assegurar-se que la persona estigui processant adequadament.

​​

​Per més informació pots dirigir-te a la pàgina oficial de la Asociación EMDR España


Teràpia IFS (Internal Family Systems)


La teràpia IFS creada per Richard C. Schwartz, Ph.D. està basada en la multiplicitat de la ment, el pensament sistèmic i la teoria del vincle afectiu. És un model no patologitzant que ajuda les persones a relacionar-se amb elles mateixes de forma amorosa i harmoniosa. Promou la idea que cada persona té la capacitat de guarir per si mateixa i convertir-se en la principal figura de suport per a les parts més vulnerables de la seva personalitat i aquelles que han carregat amb traumes.


En primer lloc dirigim la mirada al nostre món intern, cosa a la qual no estem molt habituats, per així descobrir a la nostra gran família interna, un conjunt de parts de la nostra personalitat (pensaments, emocions, sensacions, imatges, fantasies) que s'estructuren per protegir altres parts més vulnerables.

Aquesta teràpia ens ofereix passos concrets per aconseguir un control més gran sobre les nostres reaccions impulsives o automàtiques, ens ajuda a transformar aquesta veu interna crítica en una veu de suport, a eliminar sentiments d’inutilitat, vergonya i culpabilitat. És capaç, no només de reduir el soroll intern de la nostra ment, sinó també de crear una atmosfera d'harmonia i pau, aportant-nos més confiança, claredat i compassió envers nosaltres mateixos i envers els altres. En definitiva, ens reconcilia amb nosaltres mateixos, amb el món i amb la vida.


És una teràpia que afavoreix la consciència plena, l'autoconeixement i el cessament de la lluita interna (o, a paraules del creador, “assoleix l'harmonia del sistema”).


Per més informació pots dirigir-te a la pàgina oficial del Instituto IFS


Teràpia TRE® (Tension i trauma releasing exercisis)

Tension i trauma releasing exercisis TRE® és una tècnica creada pel Dr. David Berceli que utilitza exercicis per alliberar la tensió i/o estrès del cos.

David Berceli és expert internacional en la prevenció i la intervenció del trauma i en la resolució de conflictes en situacions de conflictes bèl·lics.

Als anys 80 a través de l'observació i experiència personal del cos en aquestes situacions de conflicte, va observar que el cos en el moment de l'impacte reaccionava amb un gest instintiu d'autoprotecció (tensió i tancament del cos) i posteriorment algunes persones tremolaven. Va pensar que aquests tremolors eren la resposta natural del nostre cos per alliberar la tensió i el trauma després d´un esdeveniment traumàtic.

A partir d'aquest moment va investigar, llegir i assessorar-se amb experts per finalment crear el protocol TRE® que coneixem actualment.

Les vibracions que s'activen amb TRE ® reben el nom de tremolors neurogènics. Són part de la nostra composició genètica compartida amb la resta dels mamífers. S'activen involuntàriament davant de situacions que són considerades perilloses i amenaçadores per a la supervivència, una vegada que l'amenaça que la produeix disminueix o desapareix.

Per això, quan el cos tremola, es relaxen els músculs i disminueixen les respostes fisiològiques defensives activades pel cervell, generant un estat de relaxació física i de calma emocional. Tenen la funció de restablir l'equilibri neurofisiològic intern.

La societat ens ha ensenyat a reprimir aquest mecanisme natural d'alliberació emocional. Així que quan apareix ho volem entendre, ho volem dirigir i fins i tot reprimir. La nostra ment ho rep com una cosa estranya, desconeguda i poc natural; fins i tot com a signe de debilitat, de malaltia i de por.

TRE® ens reconnecta amb aquests tremolors, amb aquests reflexos naturals, tornant-nos l'accés a un mecanisme intern d'autocuració innat. A partir de 7 exercicis corporals sencills es produeix una tensió artificial i moderada als músculs que evoca el reflex del tremolor neurogènic, donant com a resultat una relaxació profunda del nostre sistema.

TRE® és una tècnica d'autoajuda i d'autocura emocional: una tècnica perquè totes les persones que l'aprenguin puguin aplicar-la per compte propi i de manera segura.


Per més informació pots dirigir-te a la pàgina oficial de la Associació TRE ® Spain